32 przepisy na kawe(1), KAWA, Przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
>> espresso
Kawa espresso błyskawicznie podbiła świat. UpraŜone i drobno zmielone
ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym
naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiŜankach z dodatkiem
cukru lub skórką cytryny. Espresso we Włoszech nazywane jest po prostu "un
caffe". Z reguły przyrządza się je z około 7 g zmielonej kawy. FiliŜankę
wypełnia się w 2/3 objętości.
espresso doppio
Podwójne espresso, czyli z podwójną ilością wody i kawy.
espresso ristretto (corto)
Mocne espresso z małą ilością wody, to znaczy, Ŝe filiŜanka jest wypełniona
tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne, ma intensywny smak.
espresso doppio ristretto
Podwójne ristretto, czyli podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie
zmniejszonej ilości wody.
espresso lungo
Jeśli przy przyrządzaniu espresso dodamy nieco więcej wody, aŜ do
wypełnienia całej filiŜanki, otrzymamy espresso "wydłuŜone", czyli lungo.
espresso corretto
Espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w
filiŜance do espresso.
esprsso macchiato
Espresso ozdobione mleczną pianą, serwowane w filiŜance do espresso
>>
cappuccino
Mocno gorąca kawa espresso przykryta jest czapą zimnego, spienionego mleka.
Dodajemy do niej - według upodobań - tartą czekoladę, czekoladę z wanilią i
cynamonem, kakao.
cappuccino
1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i 1/3 mlecznej piany. Serwowane jest
oczywiście w specjalnej filiŜance do cappuccino.
cappuccino scuro
Ciemniejsze cappuccino przyrządzane z mniejszą ilością mleka.
cappuccino chiaro
Jaśniejsze cappuccino przyrządzane z większa ilością mleka.
cappuccino freddo
ZmroŜone, słodzone cappuccino.
>>
au lait
Cafe au lait jest szczególnie popularna we Francji i Hiszpanii. Jest
nieodzownym składnikiem lekkiego śniadania złoŜonego z bagietki, miodu i
dŜemu. Podaje się ją w duŜych filiŜankach lub miseczkach. Młodsze osoby
często wykorzystują duŜy kubek z grubej porcelany.
café au lait
1/2 - świeŜo zaparzona kawa o normalnej mocy, 1/2 - ciepłe (zagotowane)
mleko. Kawę parzyć w ekspresie lub przepuścić przez filtr. Do
przygotowanych naczyń jednocześnie wlać kawę i mleko w równych proporcjach.
>>
latte
Latte to pierwowzór tradycyjnej białej kawy - kawy z mlekiem. Serwuje się
ją w przezroczystej szklance lub pucharku. Bardzo często jako filiŜanka do
kawy słuŜy teŜ kubek z ceramiki o grubych ściankach, w którym podwójna
porcja kawy długo utrzymuje wysoką temperaturę. We Francji pije się ją z
miseczki - tak, Ŝeby jak najłatwiej maczać croissanta w kawie.
latte
DuŜą filiŜankę napełnić podwójnym lub wydłuŜonym espresso, uzupełnić do
końca gorącym mlekiem.
latte macchiato
Do wysokiej szklanki powoli, delikatnie, po ściance dolać do gorącego mleka
pokrytego warstwą mlecznej piany podwójne espresso. Przy prawidłowym
przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku
espresso, na górze piana. Znawcy uŜywają specjalnych szklanek -
przezroczystych, wysokich, Ŝaroodpornych, o pojemności 200-250 ml. MoŜna
pić przez słomkę, dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem,
dodawać syropy smakowe.
>>
mocca
Mocca (mokka) to wyjątkowo ciemno palone ziarna kawy arabskiej oraz napój z
tej kawy. Mocha, w płd.-zach. Jemenie, do XIX w. gł. jemeński port wywozu
kawy.
mocca
1/3 espresso, 1/3 gorące mleko, 1/3 kakao. MoŜe być serwowane ze spienionym
mlekiem lub bez.
czekoladowa mocca
tabliczka gorzkiej czekolady, łyŜka wody, 2 łyŜki miodu, szczypta soli, 2
łyŜki mleka, kawałek laski wanilii, 2 łyŜeczki kawy rozpuszczalnej, bita
śmietana, wiórki czekoladowe
Czekoladę, wodę, miód i sól gotować razem do rozpuszczenia czekolady.
Podgrzewając, dodać mleko, kawę i wanilię. Podawać w gorących filiŜankach z
bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
waniliowa mocca
1 łyŜeczka gorzkiego kakao, 1-2 łyŜeczki brązowego cukru, 2 łyŜeczki drobno
zmielonej kawy, 2 łyŜki bitej śmietany, 0,3 l wrzątku, 0,1 l mleka, 1
kawałek wanilii
Do rondelka wlać mleko i wsypać utartą wanilię. Podgrzewać aŜ mleko się
zagotuje, dodać kakao i cukier, zamieszać i trzymać na małym ogniu. W
osobnym naczyniu zaparzy kawę, po 2-3 min. połączyć ją z kakaowym mlekiem.
Rozlać do nagrzanych filiŜanek, na wierzch nałoŜyć bitą śmietanę, oprószyć
kakaowym proszkiem.
likier mocca
730 ml nalewu kawowego (100 g świeŜo upalonej i zmielonej kawy, 1/3 laski
wanilii, 2 gorzkie migdały, 850 ml spirytusu o mocy 50%), 900 g cukru, 350
ml wody, 350 ml spirytusu o mocy 95%
Wsypać do słoja kawę, rozdrobnioną wanilię i rozgniecione migdały. 440 ml
spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 420 ml wody i zalać włoŜone do słoja
surowce. Zakorkować, macerowac 10-14 dni, codziennie mieszać. Po
zakończeniu maceracji zlać nalew, dodać spirytus o mocy 95% i powoli,
mieszając, wlać do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru. Zostawić na
3-4 tygodnie, a następnie przefiltrować likier przez bibułę i rozlać do
butelek.
tort mocca
40 dag cukru, 8 białek, 1 paczka cukru waniliowego, 8 Ŝółtek, 20 dag cukru,
20 dag masła, pół szklanki naparu z kawy
Ubić białka na pianę, dodać cukier, ubić na sztywno, wsypać cukier
waniliowy i wymieszać. Upiec 2 placki. śółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć
mocnym naparem z kawy i ucierać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i
mieszając ostudzić. Dodać utarte na pianę masło, wymieszać. PrzełoŜyć tort
kremem.
>>
kawa po...
... turecku
Czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość to właśnie kawa po
turecku, serwowana i przygotowywana w specjalnych mosięŜnych tygielkach z
uchwytem. Na dno tygielka wsypujemy kilka łyŜeczek cukru. Następnie
wypełniamy tygielek czystą wodą aŜ do przewęŜenia. Dopełniamy, aŜ do samego
brzegu, porcjami bardzo drobno zmielonej kawy, moŜe być z dodatkiem róŜnych
zmielonych przypraw. Stawiamy na najmniejszym z moŜliwych płomieni, aby
napój powoli osiągnął stan wrzenia i pokrył się pianą. Wówczas ściągamy
tygielek z ognia i mieszamy kilka minut. Podgrzewanie i zdejmowanie
naczynia z ognia dobrze jest powtórzyć trzykrotnie.
... wiede
ń
sku
Dostępna w kaŜdej z wiedeńskich kafejek, coraz popularniejsza w Europie. Na
mocną kawę z ekspresu, układa się ufryzowaną kopę bitej śmietany, którą
moŜna posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao.
... królewsku
60 ml koniaku, 2 łyŜeczki cukru, śmietana kremówka, czarna mocna kawa
Do szklanki wlej koniak z dodatkiem cukru. Do ok. 3/4 wysokości szklanki
dolej gorącej kawy. Całość porządnie wymieszaj. Na koniec zacznij dodawać
śmietanę, pamiętając, aby śmietana pozostała na wierzchu.
... kuba
ń
sku
2 łyŜeczki zmielonej kawy, 1/2 łyŜeczki cynamonu, 1,5 szklanki zimnej wody,
0,5 szklanki gorącego mleka, 50 ml rumu, 2 łyŜeczki cukru, 1/2 szklanki
bitej śmietany, 2 łyŜeczki wiórków kokosowych lub czekoladowych
Kawę wymieszaj z cynamonem i zaparz, oddziel od fusów i dolej gorące mleko.
Rum wymieszaj z cukrem i przelej do wysokich szklanek, a na wierzch nalej
delikatnie kawę. NałóŜ bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi lub
czekoladowymi.
... rosyjsku
4 czubate łyŜeczki kawy mielonej, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 4
łyŜeczki cukru,4 łyŜeczki czystej wódki
Zaparz kawę (ok. 1/4 l wody) w ekspresie ciśnieniowym. Przelej do rondelka,
wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszaj od czasu do czasu. Wlej wódkę i
zagotuj. Rozlej do filiŜanek.
>>
kawa z...
... kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokładnie, jak najdrobniej. Uzyskany w
ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w
ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiŜanki.
... czekolad
ą
2/3 l mleka, 1/3 l przestudzonej kawy, ŁyŜka kawy inki, ŁyŜka czekolady w
proszku, lód, zmiksować
... cukrem pudrem
1/4 l kawy (mocnej!), 100 ml śmietanki, 100 g cukru pudru, 100 ml mleka
Zmiksować zimną kawę i cukier. Ubić śmietanę, dodać na wierzch, podawać
schłodzone.
... rumem
1/2 szklanki gorącej kawy, 1/2 szklanki brązowego rumu, 2 łyŜeczki cukru
Kawę i rum wlać do rondelka. Podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do
wrzenia. Dodać cukier, mieszając aŜ się rozpuści. Gorący napój przelać do
wysokiej szklanki.
... likierem kakaowym i gorzk
ą
czekolad
ą
filiŜanka mocnej gorącej kawy na osobę, 20 ml likieru kakaowego na osobę, 4
kostki gorzkiej czekolady na osobę, łyŜka cukru na osobę, szczypta
cynamonu, 2 łyŜki bitej śmietany do dekoracji
Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, czekoladę i likier kakaowy.
Podgrzewać, aŜ czekolada się rozpuści. Przelać kawę przez sito do szklanego
pucharka, połoŜyć na wierzch bitą śmietanę.
... cynamonem
i musem
ś
liwkowym
200 ml naparu z mocnej gorącej kawy, 1/2 torebki cukru waniliowego, 1 łyŜka
ubitej na "puch" śmietany, 2 łyŜeczki musu śliwkowego, szczypta zmielonego
cynamonu
Gotowy, pozbawiony fusów napar przypraw wedle swego smaku cukrem waniliowym
i cynamonem. Mus śliwkowy wymieszaj z ubitą śmietaną, a uzyskaną masę
przełóŜ na wierzch kawy. Wierzch śmietany moŜna posypać cynamonem. Kawę
podawaj w filiŜance lub kubku.
... imbirem
i miodem
2 filiŜanki kawy, 2 łyŜeczki miodu, 2 szczypty imbiru, mleko lub bita
śmietana
Miód utrzyj z imbirem, zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną.
... z bananem
1 dojrzały banan, 1,5 filiŜanki zimnej, mocnej kawy, 3 łyŜki stołowe cukru,
1 filiŜanka lodów waniliowych
Wszystkie składniki zmiksować, aŜ do spienienia. Podawać w szklankach.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl charloteee.keep.pl
>> espresso
Kawa espresso błyskawicznie podbiła świat. UpraŜone i drobno zmielone
ziarna sparzane są parą pod ciśnieniem, co decyduje o bardzo mocnym
naparze. Espresso serwuje się na gorąco w malutkich filiŜankach z dodatkiem
cukru lub skórką cytryny. Espresso we Włoszech nazywane jest po prostu "un
caffe". Z reguły przyrządza się je z około 7 g zmielonej kawy. FiliŜankę
wypełnia się w 2/3 objętości.
espresso doppio
Podwójne espresso, czyli z podwójną ilością wody i kawy.
espresso ristretto (corto)
Mocne espresso z małą ilością wody, to znaczy, Ŝe filiŜanka jest wypełniona
tylko do połowy. Ristretto jest bardzo mocne, ma intensywny smak.
espresso doppio ristretto
Podwójne ristretto, czyli podwójna ilość kawy zaparzona w podwójnie
zmniejszonej ilości wody.
espresso lungo
Jeśli przy przyrządzaniu espresso dodamy nieco więcej wody, aŜ do
wypełnienia całej filiŜanki, otrzymamy espresso "wydłuŜone", czyli lungo.
espresso corretto
Espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru. Coretto jest serwowane w
filiŜance do espresso.
esprsso macchiato
Espresso ozdobione mleczną pianą, serwowane w filiŜance do espresso
>>
cappuccino
Mocno gorąca kawa espresso przykryta jest czapą zimnego, spienionego mleka.
Dodajemy do niej - według upodobań - tartą czekoladę, czekoladę z wanilią i
cynamonem, kakao.
cappuccino
1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i 1/3 mlecznej piany. Serwowane jest
oczywiście w specjalnej filiŜance do cappuccino.
cappuccino scuro
Ciemniejsze cappuccino przyrządzane z mniejszą ilością mleka.
cappuccino chiaro
Jaśniejsze cappuccino przyrządzane z większa ilością mleka.
cappuccino freddo
ZmroŜone, słodzone cappuccino.
>>
au lait
Cafe au lait jest szczególnie popularna we Francji i Hiszpanii. Jest
nieodzownym składnikiem lekkiego śniadania złoŜonego z bagietki, miodu i
dŜemu. Podaje się ją w duŜych filiŜankach lub miseczkach. Młodsze osoby
często wykorzystują duŜy kubek z grubej porcelany.
café au lait
1/2 - świeŜo zaparzona kawa o normalnej mocy, 1/2 - ciepłe (zagotowane)
mleko. Kawę parzyć w ekspresie lub przepuścić przez filtr. Do
przygotowanych naczyń jednocześnie wlać kawę i mleko w równych proporcjach.
>>
latte
Latte to pierwowzór tradycyjnej białej kawy - kawy z mlekiem. Serwuje się
ją w przezroczystej szklance lub pucharku. Bardzo często jako filiŜanka do
kawy słuŜy teŜ kubek z ceramiki o grubych ściankach, w którym podwójna
porcja kawy długo utrzymuje wysoką temperaturę. We Francji pije się ją z
miseczki - tak, Ŝeby jak najłatwiej maczać croissanta w kawie.
latte
DuŜą filiŜankę napełnić podwójnym lub wydłuŜonym espresso, uzupełnić do
końca gorącym mlekiem.
latte macchiato
Do wysokiej szklanki powoli, delikatnie, po ściance dolać do gorącego mleka
pokrytego warstwą mlecznej piany podwójne espresso. Przy prawidłowym
przygotowaniu otrzymuje się trzy warstwy: na dole mleko, po środku
espresso, na górze piana. Znawcy uŜywają specjalnych szklanek -
przezroczystych, wysokich, Ŝaroodpornych, o pojemności 200-250 ml. MoŜna
pić przez słomkę, dekorować wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem,
dodawać syropy smakowe.
>>
mocca
Mocca (mokka) to wyjątkowo ciemno palone ziarna kawy arabskiej oraz napój z
tej kawy. Mocha, w płd.-zach. Jemenie, do XIX w. gł. jemeński port wywozu
kawy.
mocca
1/3 espresso, 1/3 gorące mleko, 1/3 kakao. MoŜe być serwowane ze spienionym
mlekiem lub bez.
czekoladowa mocca
tabliczka gorzkiej czekolady, łyŜka wody, 2 łyŜki miodu, szczypta soli, 2
łyŜki mleka, kawałek laski wanilii, 2 łyŜeczki kawy rozpuszczalnej, bita
śmietana, wiórki czekoladowe
Czekoladę, wodę, miód i sól gotować razem do rozpuszczenia czekolady.
Podgrzewając, dodać mleko, kawę i wanilię. Podawać w gorących filiŜankach z
bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
waniliowa mocca
1 łyŜeczka gorzkiego kakao, 1-2 łyŜeczki brązowego cukru, 2 łyŜeczki drobno
zmielonej kawy, 2 łyŜki bitej śmietany, 0,3 l wrzątku, 0,1 l mleka, 1
kawałek wanilii
Do rondelka wlać mleko i wsypać utartą wanilię. Podgrzewać aŜ mleko się
zagotuje, dodać kakao i cukier, zamieszać i trzymać na małym ogniu. W
osobnym naczyniu zaparzy kawę, po 2-3 min. połączyć ją z kakaowym mlekiem.
Rozlać do nagrzanych filiŜanek, na wierzch nałoŜyć bitą śmietanę, oprószyć
kakaowym proszkiem.
likier mocca
730 ml nalewu kawowego (100 g świeŜo upalonej i zmielonej kawy, 1/3 laski
wanilii, 2 gorzkie migdały, 850 ml spirytusu o mocy 50%), 900 g cukru, 350
ml wody, 350 ml spirytusu o mocy 95%
Wsypać do słoja kawę, rozdrobnioną wanilię i rozgniecione migdały. 440 ml
spirytusu o mocy 95% rozcieńczyć 420 ml wody i zalać włoŜone do słoja
surowce. Zakorkować, macerowac 10-14 dni, codziennie mieszać. Po
zakończeniu maceracji zlać nalew, dodać spirytus o mocy 95% i powoli,
mieszając, wlać do rozpuszczonego w przegotowanej wodzie cukru. Zostawić na
3-4 tygodnie, a następnie przefiltrować likier przez bibułę i rozlać do
butelek.
tort mocca
40 dag cukru, 8 białek, 1 paczka cukru waniliowego, 8 Ŝółtek, 20 dag cukru,
20 dag masła, pół szklanki naparu z kawy
Ubić białka na pianę, dodać cukier, ubić na sztywno, wsypać cukier
waniliowy i wymieszać. Upiec 2 placki. śółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć
mocnym naparem z kawy i ucierać na parze do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i
mieszając ostudzić. Dodać utarte na pianę masło, wymieszać. PrzełoŜyć tort
kremem.
>>
kawa po...
... turecku
Czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość to właśnie kawa po
turecku, serwowana i przygotowywana w specjalnych mosięŜnych tygielkach z
uchwytem. Na dno tygielka wsypujemy kilka łyŜeczek cukru. Następnie
wypełniamy tygielek czystą wodą aŜ do przewęŜenia. Dopełniamy, aŜ do samego
brzegu, porcjami bardzo drobno zmielonej kawy, moŜe być z dodatkiem róŜnych
zmielonych przypraw. Stawiamy na najmniejszym z moŜliwych płomieni, aby
napój powoli osiągnął stan wrzenia i pokrył się pianą. Wówczas ściągamy
tygielek z ognia i mieszamy kilka minut. Podgrzewanie i zdejmowanie
naczynia z ognia dobrze jest powtórzyć trzykrotnie.
... wiede
ń
sku
Dostępna w kaŜdej z wiedeńskich kafejek, coraz popularniejsza w Europie. Na
mocną kawę z ekspresu, układa się ufryzowaną kopę bitej śmietany, którą
moŜna posypać sproszkowaną czekoladą lub kakao.
... królewsku
60 ml koniaku, 2 łyŜeczki cukru, śmietana kremówka, czarna mocna kawa
Do szklanki wlej koniak z dodatkiem cukru. Do ok. 3/4 wysokości szklanki
dolej gorącej kawy. Całość porządnie wymieszaj. Na koniec zacznij dodawać
śmietanę, pamiętając, aby śmietana pozostała na wierzchu.
... kuba
ń
sku
2 łyŜeczki zmielonej kawy, 1/2 łyŜeczki cynamonu, 1,5 szklanki zimnej wody,
0,5 szklanki gorącego mleka, 50 ml rumu, 2 łyŜeczki cukru, 1/2 szklanki
bitej śmietany, 2 łyŜeczki wiórków kokosowych lub czekoladowych
Kawę wymieszaj z cynamonem i zaparz, oddziel od fusów i dolej gorące mleko.
Rum wymieszaj z cukrem i przelej do wysokich szklanek, a na wierzch nalej
delikatnie kawę. NałóŜ bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi lub
czekoladowymi.
... rosyjsku
4 czubate łyŜeczki kawy mielonej, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 4
łyŜeczki cukru,4 łyŜeczki czystej wódki
Zaparz kawę (ok. 1/4 l wody) w ekspresie ciśnieniowym. Przelej do rondelka,
wlej wino, wsyp cukier, zagotuj, mieszaj od czasu do czasu. Wlej wódkę i
zagotuj. Rozlej do filiŜanek.
>>
kawa z...
... kardamonem
Kardamon rozbijamy w moździerzu - dokładnie, jak najdrobniej. Uzyskany w
ten sposób proszek wsypujemy do sitka z kawą w przypadku parzenia kawy w
ekspresie ciśnieniowym, lub bezpośrednio do filiŜanki.
... czekolad
ą
2/3 l mleka, 1/3 l przestudzonej kawy, ŁyŜka kawy inki, ŁyŜka czekolady w
proszku, lód, zmiksować
... cukrem pudrem
1/4 l kawy (mocnej!), 100 ml śmietanki, 100 g cukru pudru, 100 ml mleka
Zmiksować zimną kawę i cukier. Ubić śmietanę, dodać na wierzch, podawać
schłodzone.
... rumem
1/2 szklanki gorącej kawy, 1/2 szklanki brązowego rumu, 2 łyŜeczki cukru
Kawę i rum wlać do rondelka. Podgrzewać kilka minut, nie doprowadzając do
wrzenia. Dodać cukier, mieszając aŜ się rozpuści. Gorący napój przelać do
wysokiej szklanki.
... likierem kakaowym i gorzk
ą
czekolad
ą
filiŜanka mocnej gorącej kawy na osobę, 20 ml likieru kakaowego na osobę, 4
kostki gorzkiej czekolady na osobę, łyŜka cukru na osobę, szczypta
cynamonu, 2 łyŜki bitej śmietany do dekoracji
Kawę wlać do rondelka, dodać cynamon, cukier, czekoladę i likier kakaowy.
Podgrzewać, aŜ czekolada się rozpuści. Przelać kawę przez sito do szklanego
pucharka, połoŜyć na wierzch bitą śmietanę.
... cynamonem
i musem
ś
liwkowym
200 ml naparu z mocnej gorącej kawy, 1/2 torebki cukru waniliowego, 1 łyŜka
ubitej na "puch" śmietany, 2 łyŜeczki musu śliwkowego, szczypta zmielonego
cynamonu
Gotowy, pozbawiony fusów napar przypraw wedle swego smaku cukrem waniliowym
i cynamonem. Mus śliwkowy wymieszaj z ubitą śmietaną, a uzyskaną masę
przełóŜ na wierzch kawy. Wierzch śmietany moŜna posypać cynamonem. Kawę
podawaj w filiŜance lub kubku.
... imbirem
i miodem
2 filiŜanki kawy, 2 łyŜeczki miodu, 2 szczypty imbiru, mleko lub bita
śmietana
Miód utrzyj z imbirem, zalej kawą. Podawaj z bitą śmietaną.
... z bananem
1 dojrzały banan, 1,5 filiŜanki zimnej, mocnej kawy, 3 łyŜki stołowe cukru,
1 filiŜanka lodów waniliowych
Wszystkie składniki zmiksować, aŜ do spienienia. Podawać w szklankach.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]