266 753601 cholewkarz, Kompetencje i indeks zawodów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Cholewkarz(753601)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychCholewkarz (753601)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-266-9 (266)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach ................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy .......................................2. Opis zawodu...............................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Wykonywanie wzorników, rozkrój materiałów i dobórelementów cholewki obuwia Kz1 ....................................3.2. Łączenie elementów cholewki obuwia Kz2 .....................3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666777888101011124. Profil kompetencji kluczowych................................................ 135. Słownik....................................................................................... 1431. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):753601 CholewkarzGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Między-narodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – po-ziom 3).Grupa elementarna 7536 – Obuwnicy i pokrewni(w Międzynarodo-wym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie7536 Shoemakers and related workers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 15. Produkcja skóri wyrobów ze skór wyprawionych, Grupa 15.2. Produkcja obuwiaró nego typu (włączając obuwie sportowe), z ró nego rodzaju mate-riału przy zastosowaniu ró nych procesów technologicznych, włą-czając modelowanie. Produkcja części obuwia, takich jak: cholewki,spody, obcasy itp.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie:analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe)oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracyw 6 przedsiębiorstwach (średnie – 2, małe − 3, mikro − 1, w tym pro-dukcyjne – 6) przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.Zespół Ekspercki:•Damian Najda – Zakład Produkcji Obuwia NIK w Dębowicy, Od-dział Radom,•Andrzej Ciarka – BARTEK S.A. w Mińsku Mazowieckim,•Zofia Gąsior – Spółdzielnia Inwalidów „Postęp” w Elblągu,•Jadwiga Rudecka – Zakład Materiałoznawstwa, TechnologiiObuwia i Odzie y, Uniwersytet Technologiczno-Humanistycznyw Radomiu.4Ewaluatorzy:•Jacek Okułowicz – Pracownia Obuwia „Jacek” w Białymstoku,•Lidia Mnich – były nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Przemy-słu Skórzanego w Radomiu.Recenzenci:•Włodzimierz Janas – Złotoryjskie Zakłady Obuwia MUFLON Sp.z o.o. w Złotoryi,•Romana Madej – EI Roma Romana Madej – Studio w Radomiu.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Kazimierz Klepaczewski – Ogólnopolska Izba Bran y Skórzanejw Radomiu,•Tadeusz Sadowski – Stowarzyszenie Włókienników Polskichw Łodzi,•Norbert Bro ek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie,•Zbigniew Kaniewski – Federacja Niezale nych SamorządnychZwiązków Zawodowych Przemysłu Lekkiego w Łodzi.Data zatwierdzenia:•25.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl charloteee.keep.pl
//-->Cholewkarz(753601)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychCholewkarz (753601)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-266-9 (266)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach ................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy .......................................2. Opis zawodu...............................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Wykonywanie wzorników, rozkrój materiałów i dobórelementów cholewki obuwia Kz1 ....................................3.2. Łączenie elementów cholewki obuwia Kz2 .....................3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666777888101011124. Profil kompetencji kluczowych................................................ 135. Słownik....................................................................................... 1431. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):753601 CholewkarzGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Między-narodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – po-ziom 3).Grupa elementarna 7536 – Obuwnicy i pokrewni(w Międzynarodo-wym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie7536 Shoemakers and related workers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 15. Produkcja skóri wyrobów ze skór wyprawionych, Grupa 15.2. Produkcja obuwiaró nego typu (włączając obuwie sportowe), z ró nego rodzaju mate-riału przy zastosowaniu ró nych procesów technologicznych, włą-czając modelowanie. Produkcja części obuwia, takich jak: cholewki,spody, obcasy itp.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie:analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe)oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracyw 6 przedsiębiorstwach (średnie – 2, małe − 3, mikro − 1, w tym pro-dukcyjne – 6) przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.Zespół Ekspercki:•Damian Najda – Zakład Produkcji Obuwia NIK w Dębowicy, Od-dział Radom,•Andrzej Ciarka – BARTEK S.A. w Mińsku Mazowieckim,•Zofia Gąsior – Spółdzielnia Inwalidów „Postęp” w Elblągu,•Jadwiga Rudecka – Zakład Materiałoznawstwa, TechnologiiObuwia i Odzie y, Uniwersytet Technologiczno-Humanistycznyw Radomiu.4Ewaluatorzy:•Jacek Okułowicz – Pracownia Obuwia „Jacek” w Białymstoku,•Lidia Mnich – były nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Przemy-słu Skórzanego w Radomiu.Recenzenci:•Włodzimierz Janas – Złotoryjskie Zakłady Obuwia MUFLON Sp.z o.o. w Złotoryi,•Romana Madej – EI Roma Romana Madej – Studio w Radomiu.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Kazimierz Klepaczewski – Ogólnopolska Izba Bran y Skórzanejw Radomiu,•Tadeusz Sadowski – Stowarzyszenie Włókienników Polskichw Łodzi,•Norbert Bro ek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie,•Zbigniew Kaniewski – Federacja Niezale nych SamorządnychZwiązków Zawodowych Przemysłu Lekkiego w Łodzi.Data zatwierdzenia:•25.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]