251 751402 przetworca owocow i warzyw, Kompetencje i indeks zawodów

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Przetwórca owoców i warzyw(751402)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychPrzetwórca owoców i warzyw (751402)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-251-5 (251)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu.............................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach ...1.2. Notka metodologiczna i autorzy ................................................2. Opis zawodu..........................................................................................2.1. Synteza zawodu .......................................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowaniazawodu ....................................................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy,zagrożenia, organizacja pracy) ................................................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwska-zania do wykonywania zawodu ................................................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracyw zawodzie ...............................................................................2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/walidacjikompetencji...............................................................................2.7. Zadania zawodowe ...................................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych..............................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomemkwalifikacji w ERK/PRK.............................................................3. Opis kompetencji zawodowych..........................................................3.1. Przechowywanie oraz przygotowywanie surowców, półpro-duktów, materiałów pomocniczych i magazynowanie goto-wych wyrobów owocowo-warzywnych Kz1 ..............................3.2. Przygotowywanie zgodnie z instrukcjami technologicznymiprzetworów owocowych i/lub warzywnych Kz2 ........................3.3. Kompetencje społeczne KzS ...................................................4. Profil kompetencji kluczowych............................................................5. Słownik..................................................................................................444666677888910101113141531. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS2010):751402 Przetwórca owoców i warzywGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Międzynarodo-wej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).Grupa elementarna 7514 – Robotnicy przetwórstwa surowców roślinnych(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiadagrupie 7514 Fruit, vegetable and related preservers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe; Dział 10. Przetwórstwo artykułówspożywczych; Grupa 10.3. Przetwarzanie i konserwowanie owoców i wa-rzyw.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyni-ków badań analitycznych na 15 stanowiskach pracy w 5 przedsiębiorstwach(średnie – 2, małe − 3, w tym produkcyjne − 3, inne: produkcyjno-handlowe – 1,produkcyjno-handlowo-magazynowe – 1), przeprowadzonych w marcu 2013 r.Zespół Ekspercki:•Janusz Piasek – „Piasek Janusz. Doradztwo w zakresie zarządzaniaw przetwórstwie spożywczym” w Radomiu,•Arkadiusz Gałek – Zakład Przetwórstwa Spożywczego „Maków” Sp. z o.o.w Makowie,•Józef Grabowski – „Chłodnie Gomar” w Radomiu,•Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Radomiu.Ewaluatorzy:•Alina Paluch – „Gospodarstwo Rolniczo-Sadownicze. Przetwórstwoowoców” w Klimczycach Kolonii,•Janina Figura – były właściciel firmy gastronomicznej w Wielogórze.Recenzenci:•Zbigniewa Pawlonka – „Gospodarstwo Rolniczo-Sadownicze. Przetwór-stwo owoców” w Wólce Leśnej,•Marzena Senator – Zespół Szkół Agrotechnicznych i GospodarkiŻyw-nościowej w Radomiu.4Komisja Branżowa (zatwierdzająca):•Artur Stachura (przewodniczący) – Związek Rzemiosła Polskiegow Warszawie,•Wojciech Jabłoński – Związek Pracodawców Warszawy i Mazowszaw Warszawie,•Norbert Brożek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•07.10.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • charloteee.keep.pl