249 751203 karmelarz, Kompetencje i indeks zawodów

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Karmelarz(751203)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychKarmelarz (751203)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-249-2 (249)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach.................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy.......................................2. Opis zawodu................................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Przyjmowanie i ocenianie surowców, półproduktówi karmelarskich wyrobów gotowych Kz1 .........................3.2. Produkowanie wyrobów karmelarskich Kz2 ...................3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666778899101011134. Profil kompetencji kluczowych................................................. 145. Słownik........................................................................................ 1531. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):751203 KarmelarzGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Między-narodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – po-ziom 3).Grupa elementarna 7512 – Piekarze, cukiernicy i pokrewni(w Mię-dzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiadagrupie 7512 Bakers, Pastry-cooks and Confectionery Makers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artykułówspo ywczych, Grupa 10.8. Produkcja pozostałych artykułów spo-ywczych, Klasa 10.82. Produkcja kakao, czekolady i wyrobów cu-kierniczych, Podklasa 10.82.Z. Produkcja kakao, czekolady i wyro-bów cukierniczych.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie:analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe)oraz głównie wyników badań analitycznych na 15 stanowiskach pracyw 5 przedsiębiorstwach (średnie – 3, małe − 1, mikro − 1, w tym pro-dukcyjne − 5), przeprowadzonych w dniach 01–14.03. 2013 r.Zespół Ekspercki:•Jolanta Jaros – ZPC Unitop-Optima S.A. w Łodzi,•Małgorzata Chełchowska – Zakład Produkcji Cukierniczej „Bulik”w Markach,•Teresa Korona – były pracownik PSS Społem w Kielcach,•Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Ra-domiu.Ewaluatorzy:•Anna Figarska – Fabryka Cukierków „Pszczółka” w Lublinie,•Janina Figura – były właściciel firmy gastronomicznej w Wielogó-rze.4Recenzenci:•Anna Dec – PPH „Grześ” Sp. z o.o. w Opolu,•Gra yna Jamka – Zespół Szkół Spo ywczych i Hotelarskichw Radomiu.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Artur Stachura (przewodniczący) – Związek Rzemiosła Polskiegow Warszawie,•Wojciech Jabłoński – Związek Pracodawców Warszawy i Ma-zowsza w Warszawie,•Norbert Bro ek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•25.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • charloteee.keep.pl