248 751101 garmazer, Kompetencje i indeks zawodów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Garma er(751101)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychGarma er (751101)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-248-5 (248)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach.................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy.......................................2. Opis zawodu................................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Składowanie surowców, półproduktów, dodatków, ma-teriałów pomocniczych i garma eryjnych wyrobów go-towych Kz1.......................................................................3.2. Wykonywanie garma eryjnego procesu technologicz-nego zgodnie z instrukcjami technologicznymi Kz2 .......3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666778889101011124. Profil kompetencji kluczowych................................................. 135. Słownik........................................................................................ 1431. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):751101 Garma erGrupa wielka 7 – „Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy”(w Mię-dzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 –poziom 3).Grupa elementarna 7511 – Masarze, robotnicy w przetwórstwie rybi pokrewni(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji ZawodówISCO-08 odpowiada grupie 7511 Butchers, Fishmongers and RelatedFood Preparers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artyku-łów spo ywczych, Grupa 10.7. Produkcja wyrobów piekarskichi mącznych, Klasa 10.73. Produkcja makaronów, klusek, kuskusui podobnych wyrobów mącznych, Podklasa 10.73.Z. Produkcjamakaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: ana-lizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) orazgłównie wyników badań analitycznych na 15 stanowiskach pracy w 5przedsiębiorstwach (małe − 2, mikro − 3, w tym produkcyjne − 2, produk-cyjno-handlowe − 1, inne − 2), przeprowadzonych w lutym 2013 r.Zespół Ekspercki:•Anna Kołodziejczyk – Mała Gastronomia „Sam Smak” w Radomiu,•Izabela Walkiewicz – P.P.H. „Smakosz” Mariusz Orłowski w Ra-domiu,•Janina Figura – były właściciel firmy gastronomicznej w Wielogórze,•Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Ra-domiu.4Ewaluatorzy:•Małgorzata Senator – były pracownik przedsiębiorstwa usługo-wego bran y gastronomicznej w Radomiu,•Teresa Korona – były pracownik PSS Społem w Kielcach.Recenzenci:•Zbigniew Nowocień – były pracownik WPT – Radom Touristw Radomiu,•Małgorzata Miedzińska – Zespół Szkół Spo ywczych i Hotelar-skich w Radomiu.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Artur Stachura (przewodniczący) – Związek Rzemiosła Polskiegow Warszawie,•Wojciech Jabłoński – Związek Pracodawców Warszawy i Ma-zowsza w Warszawie,•Norbert Bro ek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•25.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl charloteee.keep.pl
//-->Garma er(751101)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychGarma er (751101)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-248-5 (248)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach.................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy.......................................2. Opis zawodu................................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Składowanie surowców, półproduktów, dodatków, ma-teriałów pomocniczych i garma eryjnych wyrobów go-towych Kz1.......................................................................3.2. Wykonywanie garma eryjnego procesu technologicz-nego zgodnie z instrukcjami technologicznymi Kz2 .......3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666778889101011124. Profil kompetencji kluczowych................................................. 135. Słownik........................................................................................ 1431. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):751101 Garma erGrupa wielka 7 – „Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy”(w Mię-dzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 –poziom 3).Grupa elementarna 7511 – Masarze, robotnicy w przetwórstwie rybi pokrewni(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji ZawodówISCO-08 odpowiada grupie 7511 Butchers, Fishmongers and RelatedFood Preparers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artyku-łów spo ywczych, Grupa 10.7. Produkcja wyrobów piekarskichi mącznych, Klasa 10.73. Produkcja makaronów, klusek, kuskusui podobnych wyrobów mącznych, Podklasa 10.73.Z. Produkcjamakaronów, klusek, kuskusu i podobnych wyrobów mącznych.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: ana-lizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) orazgłównie wyników badań analitycznych na 15 stanowiskach pracy w 5przedsiębiorstwach (małe − 2, mikro − 3, w tym produkcyjne − 2, produk-cyjno-handlowe − 1, inne − 2), przeprowadzonych w lutym 2013 r.Zespół Ekspercki:•Anna Kołodziejczyk – Mała Gastronomia „Sam Smak” w Radomiu,•Izabela Walkiewicz – P.P.H. „Smakosz” Mariusz Orłowski w Ra-domiu,•Janina Figura – były właściciel firmy gastronomicznej w Wielogórze,•Jarosław Sitek – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Ra-domiu.4Ewaluatorzy:•Małgorzata Senator – były pracownik przedsiębiorstwa usługo-wego bran y gastronomicznej w Radomiu,•Teresa Korona – były pracownik PSS Społem w Kielcach.Recenzenci:•Zbigniew Nowocień – były pracownik WPT – Radom Touristw Radomiu,•Małgorzata Miedzińska – Zespół Szkół Spo ywczych i Hotelar-skich w Radomiu.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Artur Stachura (przewodniczący) – Związek Rzemiosła Polskiegow Warszawie,•Wojciech Jabłoński – Związek Pracodawców Warszawy i Ma-zowsza w Warszawie,•Norbert Bro ek – Forum Związków Zawodowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•25.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]