250 751401 mlynarz, Kompetencje i indeks zawodów
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Młynarz(751401)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychMłynarz (751401)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-250-8 (250)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach ................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy .......................................2. Opis zawodu...............................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Składowanie ziarna zbó i produktów młynarskich Kz1 .3.2. Wykonywanie przemiału i przerobu surowca zbo owe-go zgodnie z procesem technologicznym Kz2 ................3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666777889101011134. Profil kompetencji kluczowych................................................ 145. Słownik....................................................................................... 1531. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):751401 MłynarzGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Między-narodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – po-ziom 3).Grupa elementarna 7514 – Robotnicy przetwórstwa surowcówroślinnych(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji ZawodówISCO-08 odpowiada grupie 7514 Fruit, Vegetable and RelatedPreservers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artyku-łów spo ywczych, Grupa 10.6. Wytwarzanie produktów przemiałuzbo a, skrobi i wyrobów skrobiowych.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie:analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe)oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy,w 6 przedsiębiorstwach (du e – 4,średnie– 2, w tym produkcyjne – 2,produkcyjno-handlowe – 4) przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.Zespół Ekspercki:•Ewa Rech-Madejczyk – ekspert niezale ny, były pracownik Ele-watora Zbo owego w Zimnie,•Ewa Łapińska – PHU GRANCO w Warszawie,•Sławomir Stalmach – Polskie Młyny SA w Teresinie,•Tomasz Kupidura – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Ra-domiu.Ewaluatorzy:•Anna Szafrańska – Zakład Przetwórstwa Zbó i Piekarstwaw Warszawie,•Michał Butkiewicz – Edukacja i Praca w Warszawie.4Recenzenci:•Jerzy Kuchciak – Dolnośląskie Młyny S.A. w Udaninie,•Wojciech Górniak – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno--Spo ywczego w Warszawie.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Jadwiga Rothkaehl (przewodnicząca) – Stowarzyszenie Młyna-rzy RP w Warszawie,•Grzegorz Depta – przedstawiciel pracodawców, Zespół MłynówInterchemall Jelonki Sp. z o.o. w Ostrowii Mazowieckiej,•Włodzimierz Potocki – przedstawiciel pracodawców, Młyn Han-dlowy Potoccy Sp.j. w Sulmierzycach,•Norbert Kusiak – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawo-dowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•19.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl charloteee.keep.pl
//-->Młynarz(751401)Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicyMinisterstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów LudzkichPublikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbiorukrajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1Krajowy standard kompetencji zawodowychMłynarz (751401)© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013Kopiowanie i rozpowszechnianie mo e być dokonane za podaniemźródłaISBN 978-83-7951-000-9 (całość)ISBN 978-83-7951-250-8 (250)Nakład 1000 egz.Publikacja bezpłatnaCentrum Rozwoju Zasobów Ludzkich00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65e-mail: instytut@itee.radom.pl2Spis treści1. Dane identyfikacyjne zawodu...................................................1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfika-cjach ................................................................................1.2. Notka metodologiczna i autorzy .......................................2. Opis zawodu...............................................................................2.1. Synteza zawodu ..............................................................2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary wystę-powania zawodu .............................................................2.3.Środowiskopracy (warunki pracy, maszyny i narzędziapracy, zagro enia, organizacja pracy) ............................2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym prze-ciwwskazania do wykonywania zawodu .........................2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęciapracy w zawodzie.............................................................2.6. Mo liwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji .............................................................2.7. Zadania zawodowe ..........................................................2.8. Wykaz kompetencji zawodowych ....................................2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a pozio-mem kwalifikacji w ERK/PRK ..........................................3. Opis kompetencji zawodowych................................................3.1. Składowanie ziarna zbó i produktów młynarskich Kz1 .3.2. Wykonywanie przemiału i przerobu surowca zbo owe-go zgodnie z procesem technologicznym Kz2 ................3.3. Kompetencje społeczne KzS ..........................................4446666777889101011134. Profil kompetencji kluczowych................................................ 145. Słownik....................................................................................... 1531. Dane identyfikacyjne zawodu1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawoduw klasyfikacjachWedług Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy(KZiS 2010):751401 MłynarzGrupa wielka 7 – Robotnicy przemysłowi i rzemieślnicy(w Między-narodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – po-ziom 3).Grupa elementarna 7514 – Robotnicy przetwórstwa surowcówroślinnych(w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji ZawodówISCO-08 odpowiada grupie 7514 Fruit, Vegetable and RelatedPreservers).Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):Sekcja C. Przetwórstwo przemysłowe, Dział 10. Produkcja artyku-łów spo ywczych, Grupa 10.6. Wytwarzanie produktów przemiałuzbo a, skrobi i wyrobów skrobiowych.1.2. Notka metodologiczna i autorzyOpis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie:analizyźródeł(akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe)oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy,w 6 przedsiębiorstwach (du e – 4,średnie– 2, w tym produkcyjne – 2,produkcyjno-handlowe – 4) przeprowadzonych w lutym i marcu 2013 r.Zespół Ekspercki:•Ewa Rech-Madejczyk – ekspert niezale ny, były pracownik Ele-watora Zbo owego w Zimnie,•Ewa Łapińska – PHU GRANCO w Warszawie,•Sławomir Stalmach – Polskie Młyny SA w Teresinie,•Tomasz Kupidura – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Ra-domiu.Ewaluatorzy:•Anna Szafrańska – Zakład Przetwórstwa Zbó i Piekarstwaw Warszawie,•Michał Butkiewicz – Edukacja i Praca w Warszawie.4Recenzenci:•Jerzy Kuchciak – Dolnośląskie Młyny S.A. w Udaninie,•Wojciech Górniak – Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno--Spo ywczego w Warszawie.Komisja Bran owa (zatwierdzająca):•Jadwiga Rothkaehl (przewodnicząca) – Stowarzyszenie Młyna-rzy RP w Warszawie,•Grzegorz Depta – przedstawiciel pracodawców, Zespół MłynówInterchemall Jelonki Sp. z o.o. w Ostrowii Mazowieckiej,•Włodzimierz Potocki – przedstawiciel pracodawców, Młyn Han-dlowy Potoccy Sp.j. w Sulmierzycach,•Norbert Kusiak – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawo-dowych w Warszawie.Data zatwierdzenia:•19.09.2013 r.5 [ Pobierz całość w formacie PDF ]